På tur nordvestover

Digitalisering av eldre bilder går sin gang på mørke vinterkvelder, og her er en serie fra mai 2003. På det tidspunktet var fotballsesongen godt i gang, og arbeid med TV-produksjon trakk meg fra Lillesand til Molde den første mai-helga. Det var snakk om Tippeligakamp mellom Molde og Lyn på Aker Stadion, som forøvrig endte 2-2 om noen skulle være interesserte i det. På vei nordover hadde jeg overnattet i Elverum, og derfra gikk turen videre oppover Østerdalen. Videre gjennom Atndalen, forbi de mektige stortoppene i Rondane og på Doverfjell, før det bar nedover Romsdalen mellom enda mektigere fjell. Jeg rakk en liten tur ut til Hustadvika også, før arbeidet startet i Molde.

 

Vakker vårdag ved Tresfjorden i Vestnes.

 

Til Alnes fyr

Dagen etter ble det å peke nesen hjemover, men returen gikk sørover gjennom tre vestlandsfylker. Det var en blankstille maimorgen som møtte meg ved Tresfjorden i Vestnes, hvor et grønt fjordlandskap skiltet med en snøhvit fjellkjede i bakgrunnen. Et klassisk motiv man ikke går lei av. Men hovedmålet for omveien var Alnes på Godøya, som ligger utenfor Ålesund på Sunnmøre. Her ute hadde jeg aldri vært før, men det spesielle fyret på stedet hadde jeg lyst til å kikke nærmere på. På Alnes har det vært fyr siden 1853, mens dagens fyr er et trekledd vinkeljerntårn fra 1937. Det ble automatisert i 1982, men er fredet etter kulturminneloven. I dag drives kafé der, i tillegg til kunstutstillinger og en permanent utstilling om fyrhistorie. Fyret har en spesiell utforming, og ligger vakkert til ute på neset mot storhavet.

 

Ved Alnes på Godøya, Giske kommune.

 
Returen mot Sørlandet gikk som nevnt gjennom de tre nordligste Vestlandsfylkene. I utgangspunktet var det planlagt en overnatting til, men etterhvert som dagen skred frem ble det klart at jeg ville rekke helt hjem i noenlunde rimelig tid. Så da ble det slik. Uka etter var jeg på nytt i arbeid med nok en TV-sendt fotballkamp, denne gangen en landskamp for kvinner mellom Norge og Nederland i Mandal. Etter kampen svippet jeg en tur ut til Lindesnes i det fine været, og fikk med meg en liten bildeserie fra nok et fyr. Og landskampen? Norge vant 2-1.

 

Alnes fyr på Godøya.

 

Se flere bilder fra denne turen