Forventninger

Når jeg legger ut på en fottur har jeg alltid håp, eller til og med forventninger om en fin naturopplevelse. I tillegg til brukbare bilder fra turen, naturligvis. Alt blir ikke alltid innfridd, men stort sett har jeg vært heldig. Så skjer det fra tid til annen at virkelighetens landskap fullstendig overskygger alle drømmer og forventninger. Like vest for Odda i Hardanger ligger et slikt landskap.

 

På Reinanuten med Øvre Buarbreen i bakgrunnen.

 

Folgefonna

Folgefonna er den tredje største isbreen på det norske fastlandet, og den sender flere vakre utløpere til de dype dalene som omkranser Fonna på alle kanter. En av dem er Buarbreen, som stuper bratt ned i Buardalen ved Odda. To spektakulære brefall, Øvre og Nedre Buarbreen, fyller det øverste partiet av dalføret. En tursti leder inn til fronten på den sistnevnte brearmen, men det er turen opp til Reinanuten på sørsiden av dalen som gir det ultimate inntrykket. Om du bare en gang i livet skal oppleve naturen ved Folgefonna, gjør det her!

 

Storslagent brelandskap ved Øvre Buarbreen, Odda.

 

Til topps på Reinanuten

Den merkede stien tar utgangspunkt ved gården Buer, og den veksler mellom å gå bratt eller veldig bratt opp hele lia på sørsiden av Buardalen. Det er en blytung tur, både opp og ned. Har du problemer med knærne blir det vondt å gå ned igjen. Men belønningen på toppen er det få steder som kan overgå. Her kommer man tett innpå de enorme ismassene som velter ned fra brekappa oppe på fjellet, og landskapet burde kunne ta pusten fra alle og enhver som tar turen opp. “The finest ice scenery in Europe!” sa Slingsby om Austerdalsbreen i Sogn (se forrige artikkel). Buarbreen kan heller ikke være langt ned på den lista. Her er noen av mine inntrykk fra en tur i slutten av august 2003.

 

Sprekker i breisen på Øvre Buarbreen, Odda.

 

Se flere bilder fra denne turen