På Haukelifjell

På vei langs E134 over Haukelifjell har du kanskje sett det, fjellet som ruver med høye stup på nordsiden av Ulevåvatnet, øst for Haukelitunnelen. Store Nup heter det, og rager 1661 m.o.h. Til tross for et noe skremmende ytre, er turen over toppen en kjempefin opplevelse. Om du tåler litt småbratt terreng.

 

Ved Nupstjørna i Nupsdalen, Haukelifjell.

 

Fjellidyll

Jeg fant på å gå over toppen en sommerdag i 2004, helt i slutten av juli. Som vanlig var jeg tidlig oppe, og kjørte fra Lillesand opp gjennom Setesdalen til Haukeli. Fotturen startet ved Nupshallene og fulgte den T-merkede ruta opp til Nupsdalen. Dette området har jeg omtalt flere ganger her på nettsidene, sist i desember i fjor (se nyhetsarkiv). Idyllen ved Nupstjørna og langs elva i dalen er fullkommen, og anbefales på det varmeste. Lett tilgjengelig er det også ideelt for de med små barn.

 

På Store Nup, Haukelifjell.

 

Bratt oppstigning

Kommet forbi Nupstjørna, forlot jeg den merkede stien og fulgte et bratt bekkedrag oppover fjellsida på østsiden av dalen. Mot toppen ble det ganske fort slutt på idyllen, terrenget her oppe var vegetasjonsløst med bare stein og snø i sikte. Men utsikten tilbake mot dalen var formidabel. Vestover lyste Folgefonna i det fjerne, mens Hardangervidda breiet seg i nord og øst. Jeg tok meg godt tid ved varden på toppen, det er godt å være i fjellet en slik sommerdag.

 

Ved Trollholene, Haukelifjell.

 

Magiske Trollholene

Jeg fortsatte videre over Store Nup, og ned på nordsiden av fjellet. Her kom jeg ned ved nordenden av Trolltjønn, med litt plunder i noen bratte heng. Etter vandringen på snø og stein var det en opplevelse å komme ned til den uventede oasen i Trollholene, som det heter her inne. De grønne bekkeslettene stod i skarp kontrast til de golde landskapet rundt, og jeg ble umiddelbart bergtatt av dette stedet, som jeg har besøkt flere ganger siden. Denne turen fortsatte imidlertid rundt Trolltjønn, med vading av Nupselva som krydder. Videre rundt fjellet jeg nettopp hadde gått over, og tilbake til utgangspunktet. En flott tur jeg gjerne gjør igjen.

 

Ved Trolltjønn, Haukelifjell.

 

Se flere bilder fra denne turen