“Ut på tur, aldri sur”.

Det er og har vært mitt livsmotto siden min egen tids morgen, og alt tyder på at det vil fortsette slik en stund til. Slik var det i 2002 også, og prosessen med digitalisering av det gamle lysbildearkivet har nå kommet til oktober dette året. Med jobben jeg hadde da var det aldri mangel på turmuligheter. I starten av måneden ble det to lange turer fra Lillesand til Trondheim, med TV-produksjon fra fotball- og ishockeykamper. Og som vanlig var det ikke snakk om å kjøre raskeste vei.

 

Oktoberkveld ved Ulevåvatnet på Haukelifjell.

 
Siden vi beveger oss bakover i arkivet, starter vi med den siste av de to turene. Den gikk opp Setesdalen, og over Haukelifjell. Her ble det fotostopp da sola dukket under horisonten, og skapte noen fine stemninger i fjellet. Etter overnatting i Hardanger, bar det opp på et nytt fjell. Fjellovergangen mellom Aurlandsvangen og Lærdal i Sogn byr på fantastisk utsikt mot fjord og, ja nettopp, fjell. Høstfargene krydret fjordlandskapet, og oppe på fjellet hadde frosten islagt bekker og vann.

 

Fjellbjørk på Aurlandsfjellet.

 

Ved Bergsetbreen

Bergsetbreen ligger i Krundalen, en sidedal til Jostedalen i Luster, Indre Sogn. Breen stuper ned fra platået innerst i dalen, og skaper et spektakulært brelandskap. De siste årene har Bergsetbreen smeltet mye, slik at den nå henger langt oppe i fjellsida. Men i 2002 strakk bretunga seg helt ned til dalbunnen. Et lag med rim dekket vegetasjonen, og flotte høstfarger glimtet til der sollyset traff i den dype dalen. Jeg gikk et godt stykke inn mot brefronten, men ikke helt frem. En annen brearm ligger nemlig oppe i fjellsida her, usynlig fra bunnen av dalen. Den har navnet Baklibreen. Den 27. juli 1986 gikk et ras med 250000 tonn is her, og drepte en nederlandsk familie på tre. Som om ikke det var nok, døde to dansker i en flodbølge fra den nærliggende Nigardsbreen samme dag.

 

Rimfrost i Krundalen. Bergsetbreen i bakgrunnen.

 

Over Sognefjellet

Etter den fine turen i Krundalen, kjørte jeg videre over enda en fjellovergang. Sognefjellet byr på en av landets høyestliggende riksveier, og den går i spektakulært landskap mellom Breheimens og Jotunheimens stortopper. Jeg fikk oppleve et vakkert kveldslys over Skagastølstindane, Fanaråken og Smørstabbtindan. Et dryss nysnø over toppene bidro til perfekte fotoforhold.

 

Fra Turtagrø mot Skagastølstindane, Hurrungane.

 
Dagen etter var det jobb i Leangen ishall, og neste dag var det tid for hjemreise. Heller ikke den gikk raskeste vei. Jeg måtte nok en gang ta et sveip gjennom Romsdalen og Sunnmørsalpane. Hjørundfjorden og Norangsdalen viste seg fra sin beste side, og ga nye høstbilder til samlinga.

 

Mot Kvanndalstinden, Rauma.

 

Se flere bilder fra denne turen