Loddrett fjellvegg

Kjerag ligger innerst i Lysefjorden, og er en av Rogalands største turistattraksjoner. Bokstavelig talt. Den 900 m høye og loddrette fjellveggen stuper ned i den blågrønne fjorden rett ved Lysebotn, og tiltrekker seg årlig opp mot 70000 fjellvandrere. Det er betydelig mindre enn den mer kjente Preikestolen lengre ute i fjorden, men allikevel et høyt tall. Særlig med tanke på at det er en ganske krevende tur.

 

Loddrett fjellvegg ved Kjerag, Lysefjorden.

 

Start ved Øygardsstølen

Den 4,5 km lange turen ut til stupkanten starter ved Øygardsstølen, ca 650 m.o.h. Høyeste punkt på ruta er 1025 m.o.h., så høydeforskjellen er i utgangspunktet ikke avskrekkende. Men fordi man må forsere to daler før man begynner på stigningen opp mot toppen, så blir det rundt 570 høydemeter å gå. Man bør regne 6-7 timer tur/retur. Terrenget er som nevnt kupert, og ruta går på mye bart fjell. Stien er imidlertid betydelig oppgradert de siste årene.

 

På kanten av Kjerag, Lysefjorden.

 

Spektakulært skue

Det er et spektakulært skue som venter den som tar seg fram til kanten av Kjerag. Det flate platået kuttes brutalt av i en enorm, loddrett fjellvegg. Bare Trollveggen er høyere her i landet. Det har ført til at stedet er populært blant både fjellklatrere og basehoppere. En attraksjon langs kanten er Kjeragbolten. En stor flyttblokk har kilt seg fast i en smal kløft, og henger høyt over avgrunnen. Det er en luftig opplevelse å ta steget ut på steinen. Denne og andre spennende opplevelser fikk jeg med meg på mitt tredje Kjerag-besøk, i slutten av juni 2002. Her er bilder fra den turen.

 

Luftig posering på Kjeragbolten.

 

Se flere bilder fra denne turen