Populært leketøy
LEGO er sikkert kjent for de fleste av oss som et svært populært leketøy for barn i alle aldre. Det danske leketøyet er populært blant en god del voksne også, når jeg tenker meg om. Men historien bak er kanskje ikke så kjent. Her er en kortversjon.

Nyhavn i København som Lego-modell i Legoland.
Historie
Det hele begynte med Ole Kirk Christiansen, en snekker fra Billund. Det var han som kom opp med konseptet, men det startet som leketøy i tre. Christiansen måtte spe på inntektene under depresjonen på 1920-tallet, og laget derfor små trebiler, lastebiler og sparegriser. På 1940-tallet ble plast tatt i bruk, og Christiansen fulgte opp med å produsere plastleketøy. En lastebil som kunne tas fra hverandre og settes sammen igjen ble et av de mest populære.

Lego-modell av kanal i Amsterdam, Legoland.
LEGO-klossene i sin første utforming ble introdusert i 1953, og fem år senere ble de patentert i den formen vi kjenner i dag. Utover på 1960- og 70-tallet kom flere deler som hjul, minifigurer, 12V motordrevne tog og en lang rekke andre tilpasninger som gjør det mulig å bygge byer, romstasjoner eller hva man måtte ønske. Mange pedagoger ser LEGO som et viktig verktøy til å inspirere barns evne til å løse problemer, være kreative og ikke minst generere skaperglede.

Bryggen i Bergen som Lego-modell, Legoland.
Legoland i Billund
Legoland i Billund var den første fornøyelsesparken med LEGO-klosser som tema. Den åpnet i 1968, og hadde over 600000 besøkende den første sesongen. Parken har storskala LEGO-modeller av mange verdenskjente landemerker, og har etterhvert også blitt utvidet med karuseller og berg- og dalbaner. Hovedfokus er de yngre barna, og attraksjonene er i hovedsak tilpasset disse. Slike parker er senere bygget flere andre steder i verden, inkludert Storbritannia, USA og Malaysia. Her er imidlertid noen glimt fra originalen i Billund, tatt i 2004.

Lego-modell av Amalienborg i Legoland.