Haukelifjell

Haukelifjell har litt av hvert å by på for en naturfotograf. Til alle årstider. Lett tilgjengelig med helårs europavei over fjellet fra Vest-Telemark til Hardanger. I min tid som TV-grafiker ble det mye reising til TV-produksjoner rundt i hele landet, og veien over Haukelifjell ble ofte ruta til Haugesund, Bergen eller steder lengre nord på Vestlandet. Det hendte også jeg tok omveien som en tur om jeg skulle fra Lillesand til Østlandet. Det siste var tilfelle i januar 2005, målet for reisen var NM på ski på Lillehammer. Jeg startet grydtidlig hjemmefra, med håp om en fin soloppgang på fjellet.

 

Blåkald vintermorgen på Haukelifjell.

 

Kald vintermorgen

Det var klart vær og bikkjekaldt da jeg kom frem rundt halv åtte på morgenen. Det var fortsatt ganske mørkt, men blåtonene begynte så smått å gjøre seg gjeldende. Jeg fikk på meg varme klær og sko, og vasset ut i snøen blant de spredte fjellbjørkene ved Kjelavatn. Etterhvert kom de første solstrålene, og farget det snøkledte fjellterrenget i rosa, gult og oransje. Jeg gjorde mitt beste i å fotografere stemningen, og fikk fanget noen brukbare motiv fra vintermorgenen på fjellet.

 

Lavt vinterlys farger Kistenuten på Haukelifjell.

 

Fjord, fjell og stavkirker

Turen videre gikk gjennom Hardanger og Indre Sogn uten særlig opphold. En liten avstikker opp til utsikten på Stegastein ved Aurlandsfjorden ble det tid til, før ferden gikk i vintermørket over fjellet mot øst. Etter ei uke på Lillehammer, kjørte jeg hjem til Lillesand med enda en omvei gjennom Telemark. Heddal stavkirke og noen motiver ved Nisser ble behørig festet til filmen før jeg var tilbake ved utgangspunktet.

 

Dekordetaljer ved Heddal stavkirke.

 

Se flere bilder fra denne turen