Under Folgefonna

På vestsiden av Sørfjorden i Hardanger ligger Folgefonna og halvøya som er oppkalt etter den. Fonna er Norges tredje største isbre, etter Jostedalsbreen og Svartisen. I den nordlige delen av breen skjærer Kvitnadalen seg inn, på grensen mellom Odda og Ullensvang kommuner. Denne dalen er et helt eventyrlig sted å være når høstfargene setter inn for fullt. Det er få plasser jeg vet om som kan matche terrenget her under Dettebreen når bregner, lyng og fjellbjørk kappes i gult, rødt og oransje. Det turkisgrønne brevannet i Raunsdalsvatnet bare topper fargesymfonien, mens Byteselvi danner et vakkert brudeslør av en foss rett ovenfor.

 

Vakre høstfarger i Kvitnadalen ved Folgefonna.

 

Gråværsdag

Jeg har skrevet om Kvitnadalen i et innlegg fra mars 2014 (se bloggarkiv), så jeg skal ikke dvele ved flere detaljer. Disse bildene stammer fra en tur en gråværsdag i september 2005, på Odda-siden av dalen. Den er lettere å nå enn Ullensvang-siden, man kan nemlig kjøre opp et stykke til den høytliggende gården Åse. Dermed sparer man nesten 300 høydemeter, og det går god sti opp til dalen herfra også. En tur jeg sterkt kan anbefale for de som liker naturen på Vestlandet.

Dette er de aller siste analoge bildene jeg tok før den digitale tidsalderen innhentet også meg. Filmtypen er den samme jeg stort sett brukte fra 2001: Kodak E100VS lysbildefilm. Nå er bildene ferdig scannet og behandlet så godt jeg får til, så da har de fått sin rettmessige plass i arkivet.

 

Turkisgrønt brevann preger Raunsdalsvatnet i Kvitnadalen.

 

Se flere bilder fra denne turen