Klassikeren

Høstfarger er en sikker fotografisk vinner hvert år, i hvert fall for meg. Det er få ting jeg liker mer enn å gå blant fjellbjørk og rypebær i septemberfjellet, mens sola fremdeles varmer. Den store klassikeren er Dørålen i Rondane, som jeg har omtalt flere ganger her tidligere. Så da dveler jeg minimalt med det nå, men nevner at bildene først i denne serien stammer fra en solblank og stille morgen sent i september 2004.

 

Ved tjern i Dørålen, Rondane.

 

Innlandsfiskevær

De siste bildene i serien er tatt noen timer senere øst for Rendalen, også i Hedmark. Fra Østagrenda går en fjellvei østover mot Sølensjøen. Tre mil grusvei svinger seg bedagelig gjennom fjellskog og over åpne flyer før den er fremme ved Fiskevollen ved Sølensjøen. Dette stedet er kjent som Norges eneste “innlandsfiskevær”, med over 30 naust i tillegg til flere andre verneverdige bygninger. Sølensjøen er godt kjent for høstfisket etter sik, røye og lake, og det er fremdeles næringsaktivitet på Fiskevollen. Turisme har imidlertid også blitt en viktig næringsvei.

 

På Fiskevollen ved Sølensjøen.

 

Seterfjellet i Rendalen

Fjellveien passerer flere setergrender, bl.a. Skånborket, Hondalen og Nysætra. Særlig førstnevnte ligger idyllisk til ved Skånsjøen. Sør for veien ruver det veldige Sølenmassivet, med Midtre Sølen på 1755 m.o.h. som den høyste toppen. Fjellet er et landemerke for store deler av Østerdalsregionen. Jeg fikk oppleve fjellområdet her i nydelig vær på min tur for 13 år siden. “Gjenoppdagelsen” av de gamle bildene har absolutt gitt inspirasjon til en ny visitt.

 

Høstfarger på Kjelåsfjellet ved Horndalen.

 

Se flere bilder fra denne turen