Fyrstasjonen

Homborsund fyrstasjon ligger på øya Grønningen ved innseilingen til Homborsund utenfor Grimstad på Sørlandet. Stasjonen ble oppført i 1879, med selve fyrbygningen bygget i betong. Tårnet er 20 m høyt, og har et middels stort linseapparat. Fyrstasjonen består i tillegg av familiebolig, uthus, brønn, naust, to landinger og molo. I 1951 ble fyret forbedret med tåkesignal, og bygningene ble utvidet for å romme kompressor, trykktanker og elektriske aggregater som kraftreserve.

 

Ved Homborsund fyr.

 

Automatisert i 1992

Homborsund fyr ble avfolket og automatisert i 1992. Fyrstasjonen er imidlertid godt bevart, og en god representant for betongfyrene langs kysten. Det drives utleie i bygningene, og det er mye båttrafikk i sundet om sommeren. Fyret er en viktig del av kulturmiljøet og opplevelsen av dette. Naturmiljøet er vernet gjennom en fuglelivsfredning på Grønningen.

 

Ved Homborsund fyr.

 

På Havnespynten

På Havnespynten inne på fastlandet står en lykt oppført samtidig med fyret, som ytterligere navigeringshjelp for innseilingen til Homborsund. Fra lykta og hele Kalvehageneset er det fabelaktig utsikt mot fyret, og området er et populært turområde som inkluderer tilrettelegging for rullestolbrukere. Det er herfra jeg oftest har fotografert Homborsund fyr, sist i desember 2016. Her er imidlertid en bildeserie fra høsten 2004. Da hadde jeg gleden av å besøke fyrstasjonen enn stille ettermiddag i oktober, den foreløpig eneste gangen jeg har vært der ute.

 

På Havnespynten ved Homborsund.

 

Se flere bilder fra denne turen