Vendepunkt

Ved Andenes fyr på Andøya nådde augustturen i Nord-Norge sitt nordligste punkt. Her ved det gamle fyret fra 1856 vendte jeg nesen sørover for godt på denne reisen, og langs Andfjorden bar det mot Risøysundet. Som værmeldingen hadde sagt, var det i ferd med å skye til i Vesterålen. Men det var oppholdsvær, og temperaturen hadde begynt å stige litt etter en temmelig kald periode for årstiden. Turen gikk langs fjorder og fjell på Hinnøya til Lødingen, hvor jeg kjørte ombord i ferga som skulle ta meg over Ofotfjorden og Tysfjorden.

 

Andenes fyr, Andøya.

 

Over fjordene

Det ble en fin tur over fjordene, med majestetiske fjell på alle kanter. I vest kunne jeg tydelig se tindene på Austvågøya i Lofoten, og i øst de nærmere fjellene rundt Efjorden og Tysfjorden. Stetinden markerte seg som et brutalt midtpunkt, ytterligere understreket av tåkeskyer rundt. Flere ferger og lasteskip passerte, og ble ekstra elementer i bildene jeg knipset på turen.

 

Stetinden ruver i bakgrunnen ved Tysfjorden.

 

Stengt

Fra Bognes fulgte jeg E6 sørover gjennom Tysfjord, Hamarøy, Sørfold og Fauske til Rognan i Saltdal. Målet var Beiarn kommune, sørøst for Bodø. Men sykkelrittet Arctic Race of Norway utsatte turen dit, i det fjellovergangen var stengt i forbindelse med arrangementet. Veien åpnet utpå ettermiddagen, så i mellomtiden tok jeg en avstikker opp til Junkerdalen.

 

Ettermiddag ved Beiarelva i Beiardalen, Beiarn.

 

Solnedgang ved Fugløyfjorden

Beiarn ligger ganske isolert til, med veien over fjellet som eneste adkomst til lands. Beiardalen strekker seg fra fjorden opp til Svartisen og Saltfjellet, mens Beiarfjorden gir forbindelse til kysten. Jeg hadde imidlertid ikke mye tid her, så turen gikk fort tilbake over fjellet til Misvær. Herfra gikk turen ut til kysten i Gildeskål, fortsatt sør for Bodø. For 12 år siden fant jeg her et nydelig landskap ved den åpne Fugløyfjorden, med en fantastisk fjellrekke som gjorde seg svært godt i solnedgangen. Jeg hadde godt håp om å få oppleve det igjen, siden været hadde lettet. Jeg ble ikke skuffet. En flott solnedgang satte punktum for nok en fin dag i nord.

 

Sommerkveld ved Fugløyfjorden, Gildeskål.

 

Se flere bilder fra denne turen