Mørkt

Mørket har senket seg, og det nærmer seg vintersolverv. Denne tida på året har jeg lenge sett på som den mest triste og traurige, spesielt november har vært lagt for hat. Kaldt, grått, vått og det som verre er. Men de siste årene har jeg blitt mer glad i den måneden. Lavt sollys, is og frost i elver og vann, snødryss i skog og mark. Det er mange elementer som bidrar til god fotostemning i den mørke årstida. Et viktig et er reflekser. På flere måter.

 

Ettermiddag ved Bjortjønn i Froland.

 

Snø på is

En ettermiddag midten av november kom jeg kjørende langs fv 42 fra indre Agder mot Arendal. Ved Bjortjønn øst for Hynnekleiv hadde en kuldeperiode satt sitt preg på landskapet. Mye snø hadde falt, men før vannet hadde frosset til. Isen hadde helt tydelig kommet etterpå, og så hadde vinden ført med seg snø ut på den blanke flaten. Den var dandert i et leopardlignende mønster over hele tjernet, som lå i skyggen. Men det var her refleksene kom inn i bildet.

 

Refleksjoner i is på Bjortjønn, Froland.

 

Lavt sollys

Den lave sola skinte på den snødekte skogen rundt det islagte vatnet, og det ga gjenskinn i isen mellom snøflekkene. Dette tenkte jeg kunne bli interessant, så etter litt plunder fikk jeg parkert bilen utenfor hvitstripa langs veien. Jeg gikk frem og tilbake, og fant mange utsnitt jeg tenkte kunne bli bra. Både rene isflater, og noen med skogkanten rundt. Etter tjue minutter var jeg fornøyd, og kjørte videre.

 

Refleksjoner i Mjåvatna, Froland.

 

Åpent vann

Ved Mjåvatn gjentok noe lignende seg, men har hadde ingen snø lagt seg ute på isen. Tvert imot var det råker med åpent vann her, noe som ga enda sterkere reflekser. Det ble en ny fotosesjon med gjenskinn og speilbilder i is og vann, og med det flere interessante utsnitt. Fornøyd kunne jeg konstatere at reflekser i den mørke årstida gir gode bildemotiver. Da er det bra at kameraet alltid er med meg der jeg ferdes.

 

Refleksjoner i vann og is ved Mjåvatna, Froland.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap