Vi fortsetter den vinterlige utforskingen av Sørøya. Langs veien mellom Hasvik og Sørvær er det mye vakkert å rette kameralinsa mot, og den lave vintersola gir kveldslys det meste av dagen. Øya er et eventyr.

 

Fra Hasvik mot Sørvær

Utforskingen av et vinterlig Finnmark fortsatte i det vakre vinterlandskapet på Sørøya. Turen gikk videre langs veien fra Hasvik mot Sørvær, en strekning på rundt tre og ei halv mil. Det var mye blå himmel å se, og den lave sola strødde varmt lys over fjell, fjære og sjø.

Hasvik kommune dekker den sørvestlige delen av Sørøya, der jeg befant meg. Hammerfest legger beslag på resten. Veien jeg kjørt holdt seg stort sett i le for vinden, og temperaturen var bare såvidt under null. Det ble en fin dag langs fylkesveien på øya, med mange fine stopp her og der i et forsøk på å dokumentere den fine vinterstemningen.

 

I Lillemollvika på Sørøya.

 

Tilbake i Lillemollvika

Ikke langt fra Sørvær ligger Stormollvika og Lillemollvika, henholdsvis på vestsiden og nordsiden av det stupbratte fjellet Andotten. Sistnevnte vik avla jeg en visitt sommeren 2017. Da lå havtåka tjukk helt ned i fjæresteinene, men jeg fant allikevel mange trolske fotomotiver der. Det kryr nemlig av fascinerende formasjoner i lagdelt sandstein nede i Lillemollvika. Disse ville jeg ta en ny titt på, nå som himmelen var klar og vinterlyset sveipet over kystlandskapet.

 

Solnedgang ved Pervik nær Sørvær.

 
Det er noen hundre meter å gå fra veien, men i det snøfattige terrenget var det problemfritt. Men det var glatt og isete noen steder, og det var lurt å ta det rolig og være forsiktig. Til tross for det skled føttene vekk under meg ved en anledning, og kameraet smalt i isen.

Heldigvis hadde jeg solblender på linsa, den tok det meste av støyten. Ingen annen skade oppstod, og det gikk fint å komme seg videre helt ned til sjøen. Lillemollvika lå i skyggen, men med solopplyste fjell i bakgrunnen var det heller ikke denne gangen vanskelig å finne bildeutsnitt som egnet seg for arkivet.

 

Kveldslys over Sørvær.

 

Kveldsstund ved Sørvær

Etter den korte vandringen til Lillemollvika, bar det videre de siste kilometrene ut til Sørvær. Sola var i ferd med å gå ned, og jeg fikk se den strø varme farger over den blikkstille vågen i fiskeværet her ute. På tilbakeveien mot Hasvik fotograferte jeg selve solnedgangen på stranda ved Pervik, og senere fant flere bilder av blåtimelyset veien inn til minnebrikken. Da det omsider mørknet helt, var det bare å vente på fergeavgangen tilbake mot fastlandet og nye eventyr neste dag.

 

Oppdatering 1.1.2020: Finnmark er slått sammen med Troms til det nye Troms og Finnmark fylke.

 

Se flere bilder fra denne turen