Langs Kystriksveien

Etter den interessante fotturen på Glomfjellet, fortsatte turen videre sørover langs Helgelandskysten. Jeg la ut på fv 17, som fortsatt kalles Kystriksveien til tross for at den mistet riksveistatus for flere år siden. Bilen tok meg først gjennom Svartistunnelen til Holandsfjorden. Den omkranses av høye fjell og isbreer, og sammen med det grønne vannspeilet danner de en spektakulær helhet.

 

Ettermiddag ved Holandsfjorden, Meløy.

 
Ved Brasetvik er det båttransport over fjorden til Engabreen, den mest kjente utløperen fra Svartisen. Ytterst i fjorden går en kort fergetur mellom Forøy og Ågskaret, og så er man straks over til Tjongsfjorden. Her dominerer den brutale Blokktinden, et landemerke på denne delen av kysten. Den har en loddrett nordvegg på flere hundre meters høyde, og er et flott syn i fjordlandskapet her ute.

 

Engabreen lyser i bakgrunnen ved Holandsfjorden, Meløy.

 

Nydelig fergetur

Ved Jektvik går turen atter med ferge, men denne strekningen er mye lengre enn den forrige. En drøy times ferd over Værangfjorden og Melfjorden er en opplevelse når været viser seg fra godsida, slik det gjorde på min tur. Høye tinder med små, veiløse grender under glir forbi, og bakom lyser det i Svartisens hvite kappe. I motsatt retning er det øyene i Rødøy som dominerer, med den snaut 450 m høye Rødøyløva som et sfinx-lignende blikkfang. Ferga passerer også polarsirkelen, markert med et monument nær Telneset.

 

Ved Værangfjorden, Rødøy.

 

Mot indre strøk

Vel i land etter fergeturen gikk turen mot indre strøk av Helgeland. Jeg fulgte Sjona og Ranfjorden inn til Mo i Rana, hvor det ble en liten stopp for en matbit. Så var jeg med ett tilbake på E6. En nydelig solnedgang var i emning da jeg kjørte langs østsiden av Ranfjorden, og ved Forneset i Hemnes fant jeg et fint motiv med en vannpytt på et svaberg. Det ble noen glødende minutter her, før det hele gikk over slik alle solnedganger gjør. Nok en turdag var over, med nye, gode opplevelser lagt inn i den mentale minneboka.

 

Kveld ved Ranfjorden, Hemnes.

 

Se flere bilder fra denne turen