Øykommune

Dønna er en øykommune på Helgelandskysten, den ligger like nord for Sandnessjøen. Kommunen består av hovedøya Dønna, som dekker ca 138 km², samt et mylder av mindre øyer, holmer og skjær. Grunne farvann i skjærgården har tradisjonelt gitt rikt fiske her ute, og det bor rundt 1400 mennesker i kommunen. De største grendene er fergestedet Bjørn, Solfjellsjyen, Stavseng og Dønnes. Det er også bebyggelse og fergeforbindelse til de mindre øyene Vandve og Løkta.

 

Fallosen ved Glein på Dønna.

 

Fallosen på Dønna

Selve Dønna har både flatt kulturlandskap og relativt høye fjell, det høyeste er Dønnmannen på 856 m.o.h. Landskapet er en severdighet i seg selv, med hvite sandstrender under mektige fjell og grønne enger. Men ved Glein står et kulturminne av de sjeldne. På Valhaugen, en 35 m høy gravhaug fra romersk jernalder, står Nord-Europas største fallos. Den ble reist for mer enn 1600 år siden til ære for Njord og Nerthus, norrøne guder for vær, vind og fruktbarhet.

 

Idyll ved Hestadsundet, Dønna.

 

Min tur

Min 10 dager lange tur til Nord-Norge fortsatte fra Trøndelag mot Helgeland. Jeg overnattet i Svenningdalen, og våknet til gråvær og silregn. Men ved Mosjøen lettet det litt, og utover mot kysten så det ut til å være klarvær. Planen var å besøke Helgelandskysten på vei sørover igjen, men fra Mosjøen er ikke veien lang ut til kysten. Værmeldingen så dårlig ut for innlandet, så jeg tok en rask sjefsavgjørelse, og styrte bilen ut mot kysten. Jeg rakk ferga ut til Dønna med et nødskrik, og fikk oppleve en nydelig sommermorgen på øya.

 

Ved Smedvika på Dønna.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Ukategorisert