Mot nord

Fredag for snart to uker siden startet jeg på den lengste turen jeg har foretatt på lang tid innenfor landets grenser. Nord-Norge stod på programmet, og etter lang tids planlegging var en ganske omfattende rundtur satt opp. Det var grytidlig morgen da jeg kjørte fra Bø, i første omgang med kurs for Trøndelag.

 

Skogsinteriør i Sanddøldalen.

 

Lierne

Lierne er en kommune i indre del av Nord-Trøndelag, og domineres av fjell- og skogsterreng. Et markant trekk er den trange Sanddøldalen, hvor elva Sanddøla har skapt en dyp canyon på mange kilometers lengde. Tett, gammel granskog vokser i de bratte liene her, mens åpen furuskog preger landskapet lenger opp mot snaufjellet. Innenfor dalen ligger et bredt skogslandskap med store sjøer som Sandsjøen og Laksjøen. Her ligger også kirkestedene Nordli og Sørli. Deler av Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark og hele Lierne nasjonalpark ligger innenfor kommunens grenser. Med andre ord er natur langt fra mangelvare i Lierne.

 

Ved Sisselfossen i Sanddøldalen.

 

Fossen i Sanddøldalen

Tilbake til Sanddøldalen. Jeg hadde aldri besøkt Lierne, så jeg hadde sett meg ut en av de større attraksjonene i kommunen, nemlig Sisselfossen. Den ca 130 m høye fossen dannes av Sisselbekken der den stuper ned i dalen. Sagnet forteller at ei jente ved navn Sissel tok livet sitt her fordi hun ikke fikk gifte seg med sin utvalgte, derav navnet på fossen. Den nås på sti fra parkering i Båsdalen, og turen tar en drøy halvtime å gå gjennom frodig og gammel granskog. Fossen er spektakulær, med to løp susende ned fjellsiden. Vannføringen var nok ikke den største nå i august, men i flom kan dette godt være et av Norges mektigste fossefall.

 

Ved Sisselbekken i Sanddøldalen.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap