Øykommune

Vega er en øykommune sør på Helgeland, nordvest for Brønnøysund. Øyriket omfatter ca 6500 skjær, holmer og øyer, med hovedøya Vega som den største. Den domineres av fjellene i Vegtindan og Gullsvågfjellet i sørvest, mens nordøstsiden er flat og myrlendt med innslag av kulturlandskap. Drøyt 1200 mennesker er fastboende her ute, foruten hovedøya er det fastboende på Omnøy og Ylvingen. Men på det meste var nesten 60 øyer bebodd, blant disse var Lånan, Skjærvær, Bremstein og Muddvær.

 

Ved Sørneset på Vega. Søla i bakgrunnen.

 

Verdensarv

I 2004 ble Vegaøyan skrevet inn på UNESCO’s liste over verdens natur- og kulturarv. I begrunnelsen skriver UNESCO: “Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.” Det meste av verdensarvområdet ligger utenfor hovedøya, men fjellene på Vega er inkludert i vernearealet.

 

Ved Eidemsleira på Vega.

 

Mitt besøk

Turen min hadde nådd siste dag i Nordland, så jeg hadde ikke nok tid til å besøke dunværene i verdensarvområdet. Det ble derfor en fergetur fra Horn til Igerøya, og en rundtur på selve Vega. Landskapet her ute ga ingen problemer i jakten på fotomotiver. Jeg svingte først ut til Eidem på sørsiden av Vegtindan, før jeg sveipet over til vestsiden og Sundsvoll. Derfra til fiskeværet Nessjyen i nord, før jeg etter fire timer på øya var tilbake ved fergeleiet. Det føltes nesten skammelig å dra herfra uten å oppleve selve verdensarvområdet, men jeg kommer nok tilbake.

 

Sjøhus ved Nessjyen, Vega.

 

Mot sør

Vel i land ved Horn på fastlandet, var jeg tilbake på Kystriksveien. Turen gikk nok en gang i sørlig retning, via Pizzabakeren i Brønnøysund, gjennom Sømna kommune til Vennesund. Her ventet ny fergetur, den siste på denne reisen, over til Holm i Bindal. Der forlot jeg Nord-Norge for denne gang, og var tilbake i Nord-Trøndelag og Høylandet kommune. Jeg satte kursen mot Fosnes, det planlagte utgangspunktet for turens siste etappe.

 

Kveld ved Vennesund, Sømna.

 

Se flere bilder fra denne turen