Konsentrasjonsleir

Drøye tre mil nord for Berlin ligger byen Oranienburg. Her lå administrasjonen for alle konsentrasjonsleirene i Nazi-Tyskland, i tillegg til en av de beryktede leirene. Konzentrationslager Sachsenhausen var en internerings- og arbeidsleir bygget av det tyske nazi-regimet ganske umiddelbart etter at Adolf Hitler kom til makten i 1933. Nazistene drev leiren fra 1936 til 1945, og i begynnelsen var det motstandere av regimet som ble fengslet her. Men etterhvert kom også andre som ble ansett som uønsket, f.eks. rom-folk, homofile og jøder. Etter at 2. verdenskrig brøt ut i 1939, kom politiske fanger fra andre tysk-okkuperte områder. Ca 200 000 registrerte fanger satt i leiren i løpet av årene den var i drift.

 

Det kjente slagordet i inngangsporten ved Sachsenhausen.

 

Slavearbeid

Sachsenhausen var ikke først og fremst en utryddelsesleir, fangene ble i stedet utnyttet i slavearbeid som mursteinproduksjon, testing av skotøy og falskmyntneri. Mange ble også ofre for grusomme medisinske eksperimenter, hvor de ble utsatt for sennepsgass eller påført dødelige sykdommer. Men organiserte massedrap fant sted også her, og nazistene bygget etterhvert et eget henrettelsesanlegg, Station Z. Endestasjonen fikk i 1943 eget gasskammer og krematorium, og kunne tilintetgjøre mennesker i industrielt tempo.

 

I Sachsenhausen.

 

Museum

Omtrent 3240 norske fanger kom til Sachsenhausen. To tusen av disse satt i leiren over lengre tid, og ca 200 nordmenn døde i fangenskap her. I dag er Sachsenhausen et minnesmerke og museum, Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen. Mange av bygningene er bevart eller rekonstruert, og det er laget flere utstillinger med dokumentasjon av grusomhetene som ble begått i leiren. Det er sterke inntrykk for den som velger å besøke stedet, men det er lærerikt og burde utvide perspektivet til de fleste.

 

Fra patologirommet i Sachsenhausen.

 

Se flere bilder fra denne turen