Fosser og glattskurt granitt

Min far abonnerte på National Geographic fra 1970-tallet. Som liten bladde jeg ofte og mye i disse bladene, med fantastiske bildereportasjer fra hele verden. En av artiklene som festet seg tidlig i minnet, handlet om Yosemite nasjonalpark i California. Jeg så på bildene av loddrette fjellsider i glattskurt granitt, kuppelformede topper, idylliske enger ved elva i dalbunnen, og ikke minst: De vanvittige fossefallene. Upper Yosemite Falls, Bridalveil Fall og alle de andre. Det var de jeg var aller mest opptatt av, og allerede for 40 år siden drømte jeg om en dag å reise dit for å se dem. Den 14. april i år kom den dagen.

 

Ved Lower Yosemite Falls, Yosemite Valley.

 

Yosemite National Park

Yosemite National Park ligger i fjellkjeden Sierra Nevada, som strekker seg drøye 600 km gjennom det østlige California. De høye fjellene skaper regnskyggen som hindrer nedbør i å nå de tørre ørkenstrøkene på østsiden, f.eks. Death Valley. Nasjonalparken dekker drøyt 3000 km² på vestsiden av fjellene, men parkens midtpunkt er Yosemite Valley. Rundt 4 millioner mennesker besøker Yosemite hvert år, med rekord på over 5 millioner i 2016. De alle fleste av disse kommer til det lille området som Yosemite-dalen dekker, ca 18 km². Det er unektelig ikke uten grunn.

 

Snødryss på Half Dome Mountain, Yosemite Valley.

 

Snødryss

Etter vår lange og noe slitsomme biltur dagen i forveien, var det hardt å stå opp grytidlig. Men det måtte til, vi hadde en times kjøring fra Mariposa og opp til Yosemite. For å rekke soloppgangen måtte vi tidlig avgårde, men det skulle vi ikke komme til å angre på. Gårsdagens snøstorm hadde passert, og klarvær hadde overtatt. Stormen hadde lagt igjen et blendende hvitt snødryss i fjellene rundt dalen, og i skarp kontrast til de vårgrønne engene i dalbunnen var det så vakkert det kan bli. Snakk om gutter med griseflaks.

 

Morgensola farger granittveggene på El Capitan, Yosemite Valley.

 

Soloppgang ved El Capitan

Drømmen om Yosemite ble til gåsehudfremkallende virkelighet allerede da sola stod opp. Jeg hadde plassert meg på bredden av Merced River, med den 1300 m høye og loddrette fjellsiden på El Capitan midt imot. Det varme sollyset smøg seg sakte nedover granitten mens kameraet mitt fikk kjørt seg. Etterpå tok vi flere runder på de enveiskjørte veiene i dalen, og stoppet ved alle de kjente attraksjonene. Både Upper og Lower Yosemite Falls, Half Dome, Cathedral Spires, Tunnel View og Bridalveil Fall ble i tur og orden brent fast i minnebrikkene.

 

Bridalveil Fall, Yosemite Valley.

 

Lite folk på morgenen

Vi fikk godt betalt for å stå opp tidlig. Det var lite folk ute på morgenen, og vi fikk vandre langs elva flere steder helt alene. Turistene flokket seg stort sett rundt de største fossefallene, og Tunnel View. Da vi forlot Yosemite Valley rundt klokka ett, var rekka av biler på vei opp nesten endeløs. De som stod bakerst hadde mange timer i kø foran seg, om de i det hele tatt ville nå frem før mørket falt på. Men vi hadde fått nye minner for livet. De var minst like spektakulære som guttedrømmen fra National Geographic.

 

Ved Merced River, Yosemite Valley.

 

Se flere bilder fra denne turen