I skogsområdene vest for Lågendalen i Larvik, finnes en naturperle som kanskje er ukjent for mange. Innerst i et trangt juv ligger vakre Trollfoss, som er den høyeste fossen i det som var Vestfold fylke.

 

Ved Lågendalen

Numedalslågen er Norges tredje lengste elv. Fra høyfjellet på Hardangervidda renner den 359 km gjennom skog og mark før den munner ved Larvik, lengst sør i Vestfold. Fra Kongsberg til Larvik renner elva gjennom Lågendalen, et vakkert dalføre med til dels høye skogsåser på hver side. I den flate dalbunnen ligger et grøderikt jorbrukslandskap, der Lågen meandrerer sakte ned mot havet.

Inne på skogsåsene ved Lågendalen finner vi store, flotte turområder. Her går et nettverk av stier gjennom gammel skog, langs små vann og tjern, og over knauser og åstopper med fin utsikt. Mange naturperler venter på de friluftsintersserte som velger å ta turen til dette området.

 

Ved Trollfoss i Daleelva nær Lågendalen.

 

Dramatiske Daleelva

Drøye tre mil nord for Larvik finner vi Styrvoll i Lågendalen. Stedet ligger i det som tidligere var Lardal kommune, nå slått sammen med Larvik. Her kommer den 6,5 km lange Daleelva ned fra skogsåsene i vest. Elva har sitt utspring fra innsjøen Svartangen, som ligger på 279 m.o.h. Det betyr at Daleelva faller mer enn 260 m på sin vei, før den munner ut i Lågen.

Elva ble brukt til tømmerfløting frem til 1960-tallet, noe man kan se spor av flere steder langs vassdraget. Gamle steinmurer forteller i et tydelig språk om tidligere tiders virke i skogen.

 

Gammel fløtningsmur i Daleelva.

 

Juvet ved Trollfoss

Omtrent midt mellom Svartangen og Styrvoll har Daleelva gravd ut et ganske så spektakulært elvejuv. Landskapet her er temmelig ulikt det vi finner i resten av Vestfold-distriktet. Området tilhører det såkalte Oslo-feltet, som består av en rekke forskjellige bergarter. Her finnes både larvikitt, rombeporfyr og ekeritt.

Daleelva renner i sin helhet gjennom et landskap der den vulkanske bergarten rombeporfyr dominerer.  De loddrette fjellveggene i juvet reiser seg 30-40 m til værs, og villmarkas sus preger denne fantastiske naturperla ved Lågendalen.

Rosinen i pølsa er naturligvis Trollfoss. Selve fossen er ikke imponerende høy, den har et fritt fall på bare 12 meter. Men den er det høyeste fossefallet i det tidligere Vestfold fylke, og de imponerende omgivelsene gjør et uutslettelig inntrykk på den som tar turen ned i juvet. Hvordan tømmerfløterne klarte å få tømmerstokkene forbi her, kan man bare spekulere på.

 

Trollfoss i Daleelva nær Lågendalen.

 

På tur til fossejuvet

Det er flere muligheter for å komme seg til Trollfoss. Det går f.eks. en flott tursti nede fra Lågendalen, og over Pinås. Men det enkleste er å kjøre skogsbilveien som tar av fra fylkesvei 40 rett før Styrvoll kirke om du kommer sørfra. Det er skiltet ved fylkesveien til Trollfoss, og ved Rønningane er det en bom hvor du betaler noen kroner til vedlikehold av veien.

Fra bommen ved Rønningane er det snaut fem kilometer å kjøre opp til en lite parkeringsplass ved Hvilesteinskarva, rett ved ei bru over Daleelva. Herfra må du ta beina fatt, men du følger først grusvei videre på østsiden av elva. Etter ca 900 m tar en sti av fra veien, og den tar deg inn i gammel granskog med huldrestry, gjøkesyre og bregner.

 

I gammel skog nær Trollfoss.

 
Stien deler seg etter få meter. Holder du til høyre, kommer du ut på stupkanten mot fossejuvet. Men det er vanskelig å se Trollfoss herfra, så det beste er å følge stien mot venstre dersom du har lyst til å oppleve fossen på nært hold. Men denne stien er bratt, og det er en del løs stein på vei ned. Vær forsiktig dersom det er flere på tur her samtidig.

Vel nede må du følge elva oppover et lite stykke før du kan se fossen. Ved normal eller lav vannføring kan du gå tørrskodd langs den bratte elvekanten og på steiner i elva. Er vannstanden høy, må du antakelig basere deg på å vasse. Ved flomvannføring er strømmen sterk, og det vil være farlig å forsøke å ta seg frem til fossen.

 

Ved Trollfoss i Daleelva nær Lågendalen.

 

Fotogen natur

En tur til Trollfoss gir deg en super naturopplevelse, og for naturfotografen er fossen og juvet et spennende fotomotiv. Ved min tur i slutten av august var vannføringen normal, og jeg hadde ingen problemer med å ta meg frem til fossen.

For å få det jeg mente var de beste fotomotivene, måtte jeg allikevel vasse ut i elva, og over til fjellveggen på motsatt side. Det var varmt i været, så det var ikke noe problem å bli våt på beina. Jeg brettet opp turbuksa, og vasset ut i vannet med sko og sokker på. Det er sleipt på steiner under vann, så vær forsiktig om du forsøker det samme. Å vade barbeint er ikke å anbefale, du kan lett skade føttene ved slik aktivitet.

Stativ til kamera er et must her etter mitt syn, slik at du kan ta bilder med lang lukkertid. Jeg forsøkte også drone nede i juvet. Men jeg klarte ikke å få gode nok GPS-signaler mellom de svære fjellveggene, så jeg fikk ikke flydd så høyt. Det er nok bedre å ta av oppe på juvkanten.

Turen ga uansett en ypperlig naturopplevelse, og mosjon til kropp og sjel. I tillegg fikk jeg noen bilder av et dramatisk stykke Vestfold-natur jeg ble fornøyd med. Turen anbefales alle tur- og fotointeresserte med normal form, men gjerne uten problematisk høydeskrekk.

 

Ved Trollfoss i Daleelva nær Lågendalen.

 

Se flere bilder fra denne turen