Oppsagt

En vårdag i 1772 ble gruvearbeideren Ole Witloch oppsagt ved Sølvverket på Kongsberg, på grunn av en ukjent forseelse. Like etter vandret han til fots mot Modum, og i Skuterudåsen fant han stein han lurte på om kunne inneholde sølv. Han vendte tilbake med steinprøver til Sølvverket senere på året, og disse avslørte at steinen inneholdt et et grunnstoff med mye større verdi: Kobolt. Umiddelbart fikk Witloch med seg flere folk til Modum for å samle ytterligere prøver.

 

Haugfossen ved Blaafarveværket, Modum.

 

Koboltgruvene

Dette var starten på Koboltgruvene og Det Kongelige Modumske Blaafarveværk, grunnlagt av kong Frederik VI i 1776. Til tross for at verket var en betydelig bedrift, ble det aldri noen stor suksess under kongelig styre. Men etter Napoleonskrigene havnet verket på private hender, og under eierskap av baron Benecke og Benjamin Wegner hadde Blaafarveværket sin storhetstid fra 1821-1849. Det var datidens største industribedrift i Norge, og dekket 80% av verdensmarkedet for blåfarge.

 

Ved Blaafarveværket, Modum.

 

Større verdi enn sølv

Koboltblått ble benyttet til dekor i porselen, fordi stoffet tåler den høye temperaturen som trengs for å binde glasur og porselen sammen. Porselen med blå dekor var svært ettertraktet, og fordi kobolt var dyrt å fremtille ble slik porselen et statussymbol på 17- og 1800-tallet. Kobolt hadde på denne tiden større verdi enn sølv. Men etterhvert fikk stoffet konkurranse fra syntestisk fremstilt ultramarin. Revolusjoner og økonomisk krise i 1848 førte til at Blaafarveværket gikk konkurs i 1849.

 

Ved Blaafarveværket, Modum.

 

Verket blir museum

I 1968 ble gruvene og bygningsmassen overtatt av Stiftelsen Modums Blaafarveværk, og alt er i dag tilgjengelig for publikum som museum. Jeg svingte innom på hjemturen fra Krokskogen, og ruslet rundt på museumsområdet under den buldrende Haugfossen. Elva Simoa hadde stor vannføring, så det var en mektig opplevelse å stå nært fossen. Jeg gikk også over den gamle brua, til utsikten på den andre siden av elva. Mange fine fotomotiv fant plass på minnebrikken, før hjemturen fortsatte over åsene mellom Sigdal og Numedal.

 

Haugfossen ved Blaafarveværket, Modum.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Kulturminne