De siste årene har jeg hatt et mål om å ta bilder i alle Norges 426 kommuner. Nå er prosjektet endelig fullført, og frittfallfoto.no kan dermed skilte med bilder fra hele det langstrakte landet vårt.

 

Alle kommuner fotografert

Mitt omfattende fotoprosjektet er fullført. 19 fylker. 426 kommuner. 61396 bilder. Bildearkivet på frittfallfoto.no har nå bilder fra samtlige norske kommuner. Det har tatt noen år, og en betydelig mengde arbeid. Men det er for ingenting å regne mot det jeg har fått igjen i utalluge natur- og kulturopplevelser rundt omkring i hele Norge.

At prosjektet er fullført betyr på ingen måte at det er slutt på fotograferingen. Etter at siste kommune var fotografert i slutten av august, har jeg vært ute på mer enn en fototur.

Dermed har jeg fremdeles mange ubehandlede bilder på lager fra denne høsten. Jeg skal også fortsette å besøke kriker og kroker av landet jeg ikke har sett enda. For Norge er ikke så lite, slik vi ofte hører.

 

Ved Kinnar-Sandfjorden på Nordkinnhalvøya, Finnmark.

 
Statistikken forteller oss at Norges areal er 323787 km² (ikke inkl. Svalbard). Kystlinjen vår er 100915 km, inkludert øyer, holmer og skjær. Den er verdens nest lengste, etter Canada.

Landet vårt består som nevnt av 19 fylker og 426 kommuner nå nær utgangen av 2017. Den største kommunen er Kautokeino, med 9707 km² er den større enn både Rogaland og Aust-Agder fylker. Kvitsøy er vår minste kommune med bare 6,3 km².

Men denne strukturen kommer til å endre seg i årene som kommer, allerede om et par måneder slås de to fylkene i Trøndelag sammen til ett. Flere fylkes- og kommunesammenslåinger er på trappene fra 2020.

 

Morgen på Lindesnes.

 

Lang reise

Jeg fikk mitt første kamera som 15-åring, og har fotografert på kryss og tvers av landet siden midten av 1980-tallet. Til å begynne med var det ganske sporadisk, men fra 1992 ble foto den mest dominerende hobbyen.

Det er allikevel først de siste tre eller fire årene jeg har hatt et spesifikt mål om å ta bilder i alle Norges kommuner. Og helst klare det før Jan Tore Sanner og resten av den sittende regjeringen endrer kartet for godt.

Røst ble fotografert som den aller siste kommunen på lista i slutten av august. Bildene ble publisert på søndag, og dermed var kommunesamlingen komplett.

Jeg har satt sammen et bildegalleri for hvert fylke, med ett bilde fra hver kommune som hører til. Det er en fotografisk reise gjennom hele Norge, gjennom alle årstider. Galleriene finner du her. God tur!

 

Is-diamanter ved Lovatnet, Nordfjord.

 
Publisert 31.10.2017. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.