Nord i Nordland

Vesterålen er det nordligste distriktet i Nordland, og omfatter kommunene Andøy, Øksnes, Bø, Sortland og Hadsel. Hele området består av øyer, og landskapet har mye til felles med Lofoten. Møysalen er distriktets høyeste fjell med 1262 m.o.h., og et landemerke i nasjonalparken med samme navn. Fiske er hovednæringsvei for de ca 30000 innbyggerne i Vesterålen, de største tettstedene er Andenes, Sortland, Stokmarknes og Melbu. Kjente turistattraksjoner er Trollfjorden ved Raftsundet, Nyksund på Langøya, og Bleik på Andøya.

 

Ved Fiskebøl på Austvågøya.

 

Over Hadselfjorden

Etter et kort besøk i Lofoten tok jeg ferga fra Fiskebøl på Austvågøya til Melbu på Hadseløya. Tidligere var dette den mest brukte forbindelsen til Lofoten, frem til 2007 da fastlandsforbindelsen Lofast stod ferdig. Sola skinte fra klar himmel da båten gled over Hadselfjorden, og tinderekkene i øst og sør tegnet seg tydelig mot spredte skyer.

 

Sommerdag ved Lekang på Hadseløya, Vesterålen.

 

På tur i Vesterålen

Vel over på Hadseløya fant jeg fine bildemotiver med store forekomster av geitrams, de lilla blomstene dannet tepper foran gamle naust langs fjorden. Flott landskap var det også langs den videre ruta på Langøya, med fjellet Reka som naturlig blikkfang langs Eidsfjorden. Herfra gikk turen ut til Bø kommune, med avstikkere til vakre Hovden og Nykvåg. På veien ble det også en stopp i den fine Sandvikbukta, men hvit sandstrand mot turkisgrønt hav.

 

Ved Sandvikbukta på Langøya.

 

Besøk i Nyksund

På begynnelsen av forrige århundre var Nyksund et av de største fiskeværene i Vesterålen, beliggende helt nord på Langøya, ikke langt fra Myre i Øksnes kommune. Etter 2. verdenskrig førte teknologiutvikling til at nærhet til fiskefeltene ble mindre viktig, og i likhet med mange andre fiskevær ble Nyksund avfolket. Rundt 1970 var stedet en helt folketom spøkelsesby, men utover 80- og 90-tallet kom tyske studenter med liv og ny aktivitet. Tilreisende kunstnere og turister har i dag skapt et tilbud i Nyksund, og flere av de gamle sjøhusene restaureres. Jeg ville også besøke det lille fiskeværet, og fikk en fin ettermiddagsstund her ute.

 

Ettermiddag i Nyksund, Vesterålen.

 

Se flere bilder fra denne turen