Kjerag er det mektige fjellpartiet som reiser seg 900 loddrette meter opp fra den blågrønne Lysefjorden i Rogaland. Det har blitt en av de store turistattraksjonene i fylket, og tiltrekker seg turister fra hele verden.

 

Loddrett fjellvegg

Kjerag ligger innerst i Lysefjorden, i Forsand kommune. Vi er i Ryfylke-distriktet, en del av Rogaland. Fjellet har blitt en av fylkets største turistattraksjoner. Bokstavelig talt. Fjellveggene i Kjerag er på det høyeste over 900 m høye, og stuper loddrett ned i den blågrønne fjorden rett ved Lysebotn.

Fotturen til Kjerag har blitt mer og mer populær de siste årene. Nå tar tusenvis av fjellvandrere turen ut til stupkanten, og merker suget i magen når de kikker ned. Den fastklemte steinen Kjeragbolten har blitt et mål i seg selv.

Besøkstallet er betydelig mindre enn den mer kjente Preikestolen lengre ute i fjorden, men det er likevel ganske mange med tanke på at det er en litt krevende tur. Jeg skal utforske nettopp denne ruta.

 

Loddrett fjellvegg ved Kjerag, Lysefjorden.

 

Start ved Øygardsstølen

Den 4,5 km lange turen ut til stupkanten starter ved Øygardsstølen, ca 640 m.o.h. Høyeste punkt på ruta er 1025 m.o.h., så høydeforskjellen er ikke avskrekkende. Men turen går opp og ned over et nuter og dalsøkk, så det blir litt tyngre enn tallene skulle tilsi.

Man bør regne rundt 5 timer tur/retur. Terrenget er som nevnt kupert, og ruta går på mye bart fjell. Stien er imidlertid betydelig oppgradert de siste årene.

Ruta går først opp til en liten nut rett ovenfor Øygardsstølen, før den fortsetter ned i en liten og idyllisk dal. Et lite tjern ligger ned i dalsøkket, og en bekk med små fossefall renner rolig gjennom dalen før den stuper ned mot Lysebotn.

 

Bekkeidyll på ruten fra Øygardsstølen til Kjerag.

 
Man må over enda en liten nut og en smådal til, før oppstigningen til selve Kjerag begynner. Stien går her på bart fjell, og stiger ganske bratt. Her er det en spektakulær utsikt ned mot Lysebotn.

Etter snaue to hundre høydemeter er jeg oppe på platået, og utsikten åpner seg også utover Lysefjorden. Vi kan nå se stupkanten et stykke fremfor oss. Den siste biten er ganske flat og lettgått, og med ett brytes det flate fjellplatået tvert av.

 

Luftig posering på Kjeragbolten.

 

Skjellsettende utsikt

Det er et spektakulært skue som venter den som tar seg fram til kanten av Kjerag. Det flate platået kuttes brutalt av i en enorm, loddrett fjellvegg. Bare Trollveggen er høyere her i landet. Langt der nede blinker det i den turkisgrønne Lysefjorden, og vi ser utover mot den enda mer kjente Preikestolen.

Nesatindane er det første punktet vi kommer til når jeg kommer frem til stupet. Her står en varde ute på et nebb som stikker ut i det som føles som løse lufta. Her får men en skjellsettende utsikt mot den svære fjellveggen, som tiltrekker seg både fjellklatrere og basehoppere.

En annen attraksjon langs stupekanten er Kjeragbolten. Det er enn stor flyttblokk som har kilt seg fast i en smal kløft, og henger høyt over avgrunnen. Det er en luftig opplevelse å ta steget ut på steinen.

Dette var mitt tredje besøk på Kjerag. Været var overskyet i begynnelsen av turen, men sola brøt etterhvert frem. Naturopplevelsene her er store, så det er gode sjanser for at jeg tar nok en tur til fjellplatået ved Lysefjorden.

 

På kanten av Kjerag, Lysefjorden.

 

Oppdatering 1.1.2020: Forsand kommune er slått sammen med Sandnes, og denne delen av Lysefjorden hører nå til Sandnes kommune.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 11.04.2018. Sist oppdatert 20.04.2025.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.