Mai er her med tidlig sommervarme i lufta. Hva er vel da bedre enn å ta en tur til Vestfoldkysten? På Nøtterøy og Tjøme er det mange naturperler, og vi besøker et par av dem.

 

Invitert til Færder

Sist mandag var det tid for en aldri så liten fototur igjen. Det har ikke vært så mye tid til det de siste ukene, men etter endt arbeidsdag kjørte jeg i retning Vestfold. En invitasjon fra Nøtterøy-fotografen Einar Anbjørn Hansen hadde kommet min vei, og på Tønsberg stasjon møtte jeg den trivelige karen.

Vi tok først turen til Teieskogen på Nøtterøy, rett sør for byen. Dette er nå en del av den nye Færder kommune, etter at Nøtterøy og Tjøme kommuner ble slått sammen fra 1. januar i år.

 

I Teieskogen på Nøtterøy.

 

Lysegrønt i Teieskogen

Skogområdet ved Teie er på ca 800 mål, og er omgitt av tettbebyggelse på alle kanter. Det vokser både furu og gran i Teieskogen, men det er bøkeskogen som dominerer. Et nettverk av stier og en lysløype gjør skogen til et attraktivt turområde, særlig for de som bor nærmest.

Nå i mai danner trekronene et lysegrønt tak i bøkeskogen, et vakkert skue som også egner seg godt i kameralinsa. Det utnyttet Einar og jeg så godt vi kunne, og fotograferte trestammer og løvverk bokstavelig talt i vilden sky. Det lokale fuglelivet var ikke så lett å få øye på, men lyden var det ingenting å si på.

 

Glødende svaberg ved Dirhue på Tjøme.

 

Rød-Dirhue landskapsvernområde

Etter en stund i bøkeskogen kjørte vi ut på Tjøme, med Rød-Dirhue landskapsvernområde som mål. Det har også blitt et attraktivt turområde etter at det ble mer åpent for allmenheten i 2006.

Forfatteren Alf Larsen kjøpte nemlig eiendommen Rød i 1922. Han var ikke bare dikter, men også forut for sin tid som naturverner. Han fikk fredet naturområdet rundt Rød i 1942. Dette området var åpent for allmenn ferdsel, men bading, fiske og annet opphold var ikke tillatt.

Naboeiendommen Dirhue ble fredet som naturreservat i 1963, også på privat initiativ. Men i 2006 ble de to fredningsområdene slått sammen til ett, Rød-Dirhue landskapsvernområde. Nå er det lov med både bading og fisking i området, men å ta vare på den sårbare kystnaturen er fremdeles det viktigste.

 

Maikveld ved Dirhue på Tjøme.

 

Takk for turen!

Rød-Dirhue er et svært variert naturområde. Topografien er preget av nord-sørgående rygger, formet av flere istider til fantastiske svaberg med dype kløfter imellom. Det er et kronglete terreng, men stier leder vei mellom knatter og knøs også her.

Vi tok turen til Skrålevika og fyrlykta ved Nedre Barkevik, før vi endte opp på svabergene helt ytterst på Dirhue idet sola gikk ned. Det var en nydelig sommerkveld i mai, med langt over 20 varmegrader. Takk for turen, Einar!

 

Svaberg ved Dirhue på Tjøme.

 

Se flere bilder fra denne turen

 
Publisert 19.05.2018. Sist oppdatert 24.03.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.